Priroda i zdravlje – Banja Vrujci, prirodna oaza zdravlja

Dok se putnik u autobusu ili automobilu približava Banji Vrujci iz pravca Mionice ili Ljiga, teško može da poveruje da je to što vidi ispred sebe cilj njegovog putovanja. Ovaj kraj je sasvim drugačiji od zamišljanog. Jer svako kada kreće u nepoznato mesto, orijentacije radi, pogleda u geografsku kartu. A na njoj oko Banje Vrujci dominira zelena boja. U mislima to odmah povezujemo sa panonskim pejzažem, Posavinom ili Negotinskom krajinom. Ukoliko smo dobro prokrstarili Šumadijom, a ovo se na nju naslanja, shvatićemo da se i od tog blago zatalasanog pobrđa ovo ovde puno razlikuje. Teren je više izlomljen, ispresecan brojnim dolinama potoka i manjih reka. Usled veće količine padavina nego u poznatijoj Šumadiji, uvek je svežije, zelenije. Nadmorska visina Banje Vrujci je oko 180 metara, što znači da se nalazi u nizinskoj zoni (do 200m), a po onome što gledamo unaokolo, zaključili bi da je na znatno većoj visini. To je prvo iznenađenjekoje svakog lako zbuni, pa može posumnjati da su mu date pogrešne koordinate.

priroda i zdravlje

priroda i zdravlje

Kada je gost već stigao u Banju Vrujci, u hotelsku sobu, ili izabrao seosko domaćinstvo, vikendaško domaćinstvo, vilu, apartman ili sobu u privatnom smeštaju, smestio se i pribrao, valja da krene ka nekom od obližnjih visova, da banjsku kotlinu osmotri bolje sa visine. Naravno, sledećeg dana treba izabrati neki drugačiji pravac, više brdo i tako redom.

Pri usponu uz neku stranu brda brzo ćemo primetiti kako je vazduh prozračniji, buduću da je čistiji s obzirom na potpuno odsustvo ili bar smanjenu količinu čestica prašine, dima i ostalih primesa industrije i automobilskog saobraćaja. Stoga je i delovanje ultraljubičastog zračenja intenzivnije, što se korisno odražava na pigmentaciju kože. I nebo je intenzivno plave boje i jasnije nego posmatrano u našem gradu. Zbog toga se Sunce, Mesec, zvezde i ostala nebeska tela bolje vide, pa se stiče utisak da su bliži. Zato su i brda nekako i veća i viša, pa se i detalji mogu uočiti na znatnoj udaljenosti.

Banja Vrujci priroda i zdravlje

Ovde je i osećaj hladnoće drugačiji nego tamo gde stalno živimo. I vrlo niske temperature se lakše podnose, posebno ukoliko se krećemo prema nekom višem terenu. Čak i kada su leti temperature vazduha vrlo visoke, jer one se po termometru ne razlikuju bitno od onih u Beogradu ili Novom Sadu, Zrenjaninu itd. u isto vreme, lakše se podnose. Gotovo stalno postoji izvesno strujanje vazduha od šume ka livadi, ili od livade ka oranici, ili sa brda ka kotlini i dolini.

Ukoliko više, duže i dalje šetamo, osetićemo kako se nervoza smanjuje, krv brže struji arterijama, sve nam u glavi postaje bistrije i nadolazi neka nama nepoznata volja. Možda ćemo sutra, ako vreme dopusti, izabrati da krenemo do nekih znatno udaljenijih mesta. Postajemo pokretljiviji, odlučniji, hitriji nego što smo bili, pa i manje brižni, te smo i sebi samima nekako "lakši". Zapažamo i druge promene, naročito na čulima. Šire nam se zenice oka, pogled nam mame zelene livade i šume. Osećamo da nam se i sluh poboljšava. Oko nas nema više gradske vreve, nema buke, a da bismo mogli da čujemo prirodu kako diše ili šapuće, moramo dobro napregnuti sluh kako bismo što bolje upili njene zvuke, žubor potoka, zujanje insekata, poj slavuja, štekanje detlića

Najveća vrednost ovog kraja su lekoviti izvori Banje Vrujci, mada su njihov režim, hemijski i gasni sastav, radioaktivnost i delovanje bili i ostali nedovoljno poznati. Banja manje više pomaže svakome ali ipak ne svima jednako, čak i kada se koristi u isto vreme, na istom mestu i na isti način. Ukoliko se ne poštuju saveti i osnovna načela života u banji, delovanje lekovitih voda, kao i lekovitog radioaktivnog blata, može izazvati suprotni - neželjeni efekat.

Efekti boravka u Banji Vrujci i njenohj bližoj okolini imaće najpovoljnijeg odraza ukoliko se u što većoj meri priklonimo svemu onome što je prirodno, pa tako postanemo i duhovno bogatiji. Kretanje svakim novim putem ili stazom, kroz livadsko cveće ili šumu, uz potok ili preko brda, niz reku ili po seoskom dvorištu pobuđuje kod namernika da duže osmatra i pokuša da otkrije zašto je baš sve tako kako je priroda udesila. Dok ste u ovom prelepom kraju i udišete prijatan planinski vazduh, pijete zdravu vodu, preporučujemo vam da probate i domaću zdravu hranu kao što je sir, kajmak, krompir, med, jabuka, šljiva, rakija itd. i postanete bar malo prirodniji ukoliko za vreme vašeg kratkog boravka drugujete sa ovako čistom prirodom.